palleisalive.blogg.se

En blogg om livet i sig och det som hör till mina tankar och min fritid

Kör och vilotider

Kategori: Allmänt

Det fiinns så klart för och nackdelar med kör och vilotider. Den största nackdelen är att det följs så slaviskt och det finns inte utrymme för att justera det. Hamnar du i en bilkö ja då kan det rentutav bli fruktansvärt stressigt. Du kommer kanske inte hinna ta din rast på ett lämpligt ställe.
 
Dessa regler gäller för tunga transporter över 3,5 ton:
 
Man får max arbeta 15 tim på en arbetsdag och det inkluderar raster. Om du början innan kl: 05.00 så får du bara köra max 10 tim.
 
Man får köra 9 timmar per dag, inkluderar justering och backning. Du får köra 10 tim 2 gånger i veckan och den timmen behövs inte tas igen under viloperioden.
 
Man får köra max 56 timmar på en vecka och 90 timmar under 2 veckor.
 
Givetvis så får du överskrida den totala körtiden för att kunna stanna på en säker plats då rasten eller helgvilan ska tas men det får inte bli en vana och anledningen måste redovisas.
 
Efter 4,5 tim körning måste man ha 45 min rast. Den får delas upp i 2 omgångar. Den första måste vara 15 min och den andra måste alltid vara 30 min.
 
Dygnsvilan måste vara minst 9 tim och påbörjas senast kl: 23.59.
 
Helgvilan måste vara 45 tim och påbörjas innan kl: 23.59 på söndagen.
 
Sen finns det även regler som arbetsmiljöverket tillsatt:
 
Efter 6 timmars arbetspass måste du ha 30 min rast om arbetsdan är 8 tim. Är den över så måste du ha 45 min. Den får delas upp i 3 omgångarpå 15 min vardera.
 
Undantag finns för att man ska kunna köra ut ifrån färjor och liknande och måste alltid kompenseras. Det finns vissa specialtransporter där du inte behöver följa någon kör- och vilotid.
 
Man kör på ett personligt kort eller blad som man sätter i en färdskrivare som registrerar allt detta så det är väldigt svårt att fuska.
 
För transporter under 3,5 ton gäller följande:
 
Man ska ha 11 timmars dygnsvila på en 24 timmarsperiod. Du får alltså köra i 13 timmar rätt av. Du antecknar i en tidsbok perioden då du tar din vila.
 
Jag tycker att det är bra att dessa regler finns och att brott mot dem även drabbar arbetsgivaren. Generellt är dem inte svåra att hålla, framförallt om du kör liknande sträckor eller ofta gör långkörningar.
 
Transportbolag och dem som ordnar körningar borde gå en mindre utbildning i just detta iaf vart 5:e år. ICA är det bästa exemplet på några som borde bli av med sitt gudkomplex, ändra sitt körschema och inse att vi är människor och inga odödliga maskiner.
 
Gällande lätta transporter anser jag att man borde skärpa både kör och vilotiderna och genomföra mer kontroller för där fuskas det rejält och det körs med extremt mycket övervikt.
 
Detta skapar mer arbete och det är en lång väg att gå och politikerna måste sätta hårdare krav för att böterna ska betalas och kunna sätta stopp för olagliga, billiga och vridigt utnyttjande av utlandschaufförer och skapa en vettigare konkurrans.
 
Kommentera inlägget här: